الیاف نایلون چیست؟

نایلون تنها یک کیسه پلاستیکی نیست. بسیاری از اقلامی که امروزه استفاده می‌کنید، از جنس الیاف نایلون هستند. در واقع این الیاف یکی از پرطرفدارترین و رایج‌ترین الیاف جهان به حساب می‌آید و با وجود اینکه اغلب ما از آن استفاده کرده‌ایم، اما همچنان با ویژگی‌ها و خواص الیاف نایلون به خوبی آشنا نیستیم! به همین دلیل در ادامه این مطلب شما را با همه چیز در خصوص نایلون از تاریخچه تا کاربردهای امروزی و انواع الیاف نایلون آشنا خواهیم کرد.

نایلون چیست؟

What is nylon

نایلون یک پلیمر مصنوعی است. این ماده یا الیاف همان چیزی است که بسیاری از آن به عنوان جنس پلاستیکی مانند یاد می‌کنند. این پلیمر که اغلب از موادی همچون نفت خام تهیه می‌شود، دارای ویژگی‌ها و خواص مهمی است. این ویژگی‌ها باعث استفاده گسترده آن در سراسر جهان شده‌اند.

در واقع این الیاف روزبه‌روز بیشتر از قبل به همه زمینه‌ها ورود پیدا می‌کند که یکی از مهمترین آن‌ها در حال حاضر پارچه لباس به شمار می‌رود. الیاف نایلون یکی از الیاف‌های پرمصرف امروزی برای تولید بسیاری از اجناس، پوشاک، کالاهای گوناگون و غیره است.

البته مصرف نایلون در این زمینه خلاصه نمی‌شود. بلکه ممکن است با استفاده از مواد افزودنی و به عبارتی ترکیب نایلون با موادی دیگر، الیاف و متریال‌های گوناگون دیگری هم به دست آیند. به این ترتیب استفاده و به‌کارگیری آن چندین برابر می‌شود. اما دقیقاً از چه زمانی بشر به این ماده دست یافت و در واقع نایلون به یک پلیمر یا ماده مصرفی تبدیل شد؟ در ادامه خواهیم گفت.

تاریخچه مصرفی شدن نایلون

نایلون به عنوان الیافی شناخته می‌شود که در صنایع گوناگون انقلاب به پا کرده است. در ابتدای تولید این الیاف یا پلیمر، استقبال چندانی از آن نشده بود. این تولید اولیه به سال ۱۹۲۰ میلادی باز می‌گردد و در واقع بیش از صد سال پیش تولید شد. کمپانی دوپونت به عنوان اولین تولیدکننده آن شناخته می‌شود. زمانی که در آزمایشگاه این کمپانی یک گروه در حال تلاش برای ساخت الیاف و ماده‌ای جایگزین برای ابریشم با ظاهری مشابه بودند، به تولید این ماده پرمصرف دست یافتند.

پس از تولید، این کمپانی تصمیم گرفت تا در سال ۱۹۳۸ این الیاف جدید را معرفی کند. برای عرضه و معرفی اولیه از نایلون در تهیه فرچه‌های یک مسواک استفاده و سپس تبلیغات موفقی اجرا شد. پس از آن هم برای تولید جوراب زنانه ساق بلند مورد استفاده قرار گرفت و با استقبال بیشتری مواجه شد. این جوراب‌ها با سرعت و تعداد زیاد در زمانی کوتاه به فروش رفتند.

اگر بخواهیم مهمترین زمان در تاریخچه مصرفی شدن نایلون را شرح دهیم، باید به جنگ جهانی دوم اشاره کنیم. زمان پرطرفدار و محبوب شدن الیاف نایلون در جنگ جهانی دوم است که نیاز به الیاف چندین برابر شده بود. قدرت و ویژگی‌های خاص این الیاف باعث شد که در سال‌های جنگ به عنوان الیافی پرطرفدار برای تولید اقلامی همچون لاستیک هواپیما، چتر نجات و طناب استفاده شود و جای بسیاری از الیاف دیگر را پر کند.

به این ترتیب پس از اتمام جنگ هم استفاده از این الیاف و ترکیب آن با سایر مواد ادامه پیدا کرد و امروزه در حال گرفتن جای بسیاری از الیاف‌های پرمصرف است.

Some characteristics and properties of nylon fibers

برخی از ویژگی و خواص الیاف نایلون

همان‌طور که اشاره کردیم، نایلون به تنهایی یا با ترکیب الیاف دیگر همچون اسپاندکس و پلی استر استفاده می‌شود. حال چه ترکیب شده و چه به تنهایی، برخی از ویژگی و خواص الیاف نایلون شامل این ۹ ویژگی هستند:

  1. قابلیت کشسانی: نایلون از جمله الیافی است که کشسانی فراوانی دارد. این کشسانی باعث می‌شود که بسیار انعطاف‌پذیر واقع شود و پس از کشیده شدن به حالت ابتدایی خود بازگردد.
  2. درخشندگی: همان‌طور که اشاره کردیم، هدف از تولید و عرضه اولیه این الیاف جایگزین کردن ابریشم بود و درخشش یکی از خصوصیات بارز ابریشم به حساب می‌آید که در الیاف نایلون هم دیده می‌شود.
  3. مقاومت: برای ساخت الیاف نایلون از ترکیب موادی شیمیایی استفاده می‌شود. این ترکیبات یک ساختار قوی را به وجود می‌آورند که در برابر بسیاری از ترکیبات شیمیایی دیگر مقاوم است. از جهتی دیگر، الیاف نایلون در برابر حرارت بالا هم مقاوم است. زمانی که در برابر حرارت زیاد قرار می‌گیرد، برخلاف اغلب الیاف رایج دیگر، به‌جای آتش گرفتن تنها ذوب و جمع می‌شود. این مسئله باعث کاربرد آن در زمینه‌های مهمی شده است.
  4. ماندگاری: زمانی که یک الیاف دارای قابلیت کشسانی و مقاوم باشد، بالطبع از ویژگی مهم ماندگاری بالا هم برخوردار است. این الیاف می‌تواند مدت زمان مطلوبی را در برابر عوامل محیطی دوام بیاورد.
  5. وزن سبک: وزن بسیار کم الیاف نایلون در مقایسه با سایر الیاف، یکی از مهمترین دلایل محبوبیت این الیاف به حساب می‌آید.
  6. نگهداری آسان: نایلون مقاوم، بادوام، سبک، کششی است و به آسانی چروک و خراب نمی‌شود. تمامی این موارد نگهداری آسان آن را رقم می‌زنند.
  7. عدم جذب آب: الیاف نایلون آب و رطوبت را به خود جذب نمی‌کند که خود یکی دیگر از دلایل کاربرد فراوان آن را رقم می‌زند.
  8. قیمت مناسب: این الیاف پلیمری در مقایسه با بسیاری از مواد و الیاف‌های دیگر، به ویژه ابریشم، دارای قیمت کمتر و مناسب‌تری است.
  9. تنفس کم: زمانی که از الیاف نایلون برای تهیه پارچه و لباس استفاده می‌شود، در مقایسه با اجناسی همچون نخ پنبه، قابلیت تنفس بسیار کمتری دارد و عرق بدن را هم به خود جذب نمی‌کند.

مواد تشکیل دهنده نایلون

Nylon ingredients

به طور خلاصه نایلون از هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن و کربن تشکیل می‌شود. اما اگر بخواهیم دقیق‌تر تولید آن را شرح دهیم، باید گفت الیاف نایلون از مواد پلی اتیلن به دست می‌آید که خود فرآیند خاصی را تا آماده شدن طی می‌کند. حال این پلی اتیلن با چه چیزی ساخته می‌شود و به عبارتی مواد تشکیل دهنده نایلون عبارتند از؟ سازندگان با ایجاد یک ترکیب شیمیایی بین گاز طبیعی و نفت خام موجب رخ دادن یک سنتز شیمیایی می‌شوند. این مسئله در نهایت به تولید پلی اتیلن منتهی خواهد شد.

البته توجه داشته باشید که نایلون انواع گوناگونی از جمله نایلون ۶، نایلون ۵۱۲، نایلون ۱۱ و غیره دارد. بالطبع با مواد، ترکیبات و حتی روش‌های گوناگونی هم به دست می‌آید. از این رو گاهی ممکن است در ویژگی‌ها و مواد تشکیل دهنده هم متفاوت باشد که خود به کاربردهای متنوع آن منتهی می‌شود. در نتیجه زمانی که صحبت نایلون می‌شود، تنها کیسه‌های پلاستیکی را در نظر نگیرید، بلکه کاربردهای الیاف نایلون در زمینه‌های گسترده‌ای است که در ادامه شرح می‌دهیم.

کاربرد های الیاف نایلون

ویژگی‌ها و خواص مهم نایلون باعث استفاده گسترده شده‌اند. بسیاری از لوازمی که امروزه استفاده می‌کنید، از این الیاف تولید می‌شوند و به طور خلاصه مهمترین آن‌ها چنین مواردی را شامل می‌شوند:

استفاده برای تولید پوشاک

اولین و مهمترین کاربرد الیاف نایلون که باید به خاطر بسپارید، تولید پوشاک است. امروزه بسیاری از پوشاک و لباس‌های گوناگون از این الیاف تهیه می‌شوند. وزن سبک، کشش زیاد و قیمت مناسب از دلایل مهمی هستند که باعث به‌کارگیری نایلون در این زمینه شده‌اند. حال چه نوع پوشاکی با این الیاف ساخته می‌شوند؟ تعدادی از اصلی‌ترین آن‌ها به این شرح هستند:

  • انواع جوراب‌های طبی
  • انواع جوراب‌های ساق بلند و کوتاه
  • مدل‌های گوناگون لباس زیر زنانه و مردانه
  • انواعی از تی‌شرت‌ها
  • بعضی از لباس‌های شنا و ورزشی
  • جوراب شلواری‌ها
  • لباس و کت‌های بارانی
  • لباس‌های دوچرخه‌سواری

Applications of nylon fibers

تهیه تور ماهیگیری

تا به حال به اینکه تورهای ماهیگیری پراستفاده و رایج از چه چیزی ساخته می‌شوند، فکر کرده‌اید؟ این تورها در اغلب موارد با استفاده از الیاف پرکاربرد نایلون به دست می‌آیند. همان‌طور که اشاره کردیم، این الیاف دارای ویژگی‌های مهمی همچون وزن سبک، کشسانی، مقاومت و عدم جذب آب است. تمامی این ویژگی‌ها برای تهیه تور ماهیگیری ضرورت دارند و ساخت یک تور باکیفیت و کاربردی را آسان‌تر می‌کنند.

به‌کارگیری در تولید قطعات ماشین

بسیاری از کارخانجات برای تولید بعضی از قطعات ماشین از الیاف نایلون استفاده می‌کنند. مقاومت این پلیمر در برابر عواملی همچون حرارت باعث می‌شود که به انتخابی عالی برای تهیه قسمت‌هایی از قطعات ماشین از بعضی از پیچ و مهره‌ها تا رویه صندلی و کمربندها باشد. این الیاف حتی برای تهیه ایربگ ماشین، تسمه و لاستیک هم کاربرد داشته است. استفاده از نایلون و جایگزین کردن آن به‌جای سایر مواد و الیاف گران قیمت باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های تولید می‌شود.

کاربرد در تولیدات صنعتی

از آنجایی که نایلون انواع مختلفی دارد، در بسیاری از مواقع به عنوان مواد اولیه برای تولیدات صنعتی همچون پیچ، مهره، لوله و سایر قطعات مشابه استفاده می‌شود.

تعدادی از کاربردهای دیگر الیاف نایلون به این شرح هستند:

  • تولید نخ و طناب
  • تهیه انواع کیف و کوله
  • ساخت دستکش و ساق دست
  • تولید کیف‌های مخصوص دوربین
  • تهیه کفش و کتونی
  • انواعی از چادر و کیسه خواب
  • چتر نجات
  • انواعی از مسواک و برس
  • انواعی از سایبان
  • لوله‌های آب

البته توجه داشته باشید که این موارد تنها بخش مختصر و کوتاهی از مصارف الیاف نایلون هستند و این الیاف به صنایع زیادی ورود پیدا کرده است. همچنان هم کاربرد نایلون روزبه‌روز افزایش پیدا خواهد کرد و به تنهایی یا با ترکیب موادی دیگر به صورت گسترده استفاده می‌شود.

حلال الیاف نایلون چیست؟

به طور کلی از حلال‌های مختلفی به عنوان حلال الیاف نایلون استفاده می‌شود. این حلال‌ها را می‌توانیم در سه گروه حلال هیدروژنی، هیدروکربنی و هالوژنی تقسیم‌بندی کنیم. حلال هیدروژنی خود مدل‌های مختلفی دارد. حلال هیدروکربنی با استفاده از نفت خام تهیه می‌شود. حلال هالوژنی هم دارای اتم‌های هالوژن همچون کلر، برم، ید و سایر موارد مشابه است.

الیاف نایلون در چه کشور هایی تولید می شود؟

ویژگی‌های بسیار مهم الیاف نایلون باعث شده است که به صورت جهانی تولید شود. در نتیجه کشورهای گوناگونی به تولید و استفاده از این الیاف می‌پردازند. البته همان‌طور که در قسمتی دیگر به آن پرداختیم، در ابتدا این الیاف توسط شرکت دوپونت تولید می‌شد. این شرکت در ایالات متحده واقع شده و به این ترتیب آمریکا اولین تولیدکننده الیاف نایلون بوده است. حتی تا حدود سال ۱۹۸۰ میلادی هم کماکان این کشور تنها تولیدکننده نایلون بوده است.

پس از آن با گسترش کاربردهای نایلون، افراد بیشتری به مزایای آن پی بردند و بالطبع به صورت گسترده‌تری محبوبیت یافت. در نتیجه کشورهای بیشتری به تولید آن روی آوردند. در حال حاضر هم اصلی‌ترین تولیدکنندگان الیاف نایلون کشورهای آسیایی هستند. برخی از این کشورها چنین مواردی را شامل می‌شوند:

  • کشور چین
  • کشور هند
  • کشور پاکستان
  • کشور اندونزی

انواع الیاف نایلونی به چند بخش تقسیم می شوند؟

گستردگی و تنوع در الیاف نایلون موجب کاربرد چشمگیر آن در صنایع مختلف از صنعت پوشاک و لباس تا صنعت خودروسازی و … شده است. در مجموع انواع الیاف نایلونی به این بخش‌ها تقسیم می‌شوند:

  • نایلون ۶: این پلیمر از نمونه‌هایی است که نقطه ذوب بالایی داشته و در برابر سایش مقاومت بالایی نشان می‌دهد.
  • نایلون ۱,۶: این نایلون در صنعت پوشاک، پارچه و لباس کاربرد چندانی ندارد. از ویژگی‌های آن می‌توان به این مسئله اشاره کرد که برخلاف اغلب نمونه‌های نایلون، تا حدودی از قابلیت جذب رطوبت برخوردار است.
  • نایلون ۶,۶: این نوع پلیمر یکی از اولین نمونه‌های الیاف نایلون بود. در مقایسه با نایلون ۶ محبوب‌تر، قوی‌تر و دارای نقطه ذوب بالاتر است.
  • نایلون ۵۱۲: این مورد می‌تواند به عنوان جایگزینی برای مورد قبلی یا همان نایلون ۶.۶ باشد. کاربرد آن بیشتر در زمینه صنعت دیده می‌شود.
  • نایلون ۴,۶: این نایلون نوعی مستحکم و مقاوم به حساب می‌آید که در برابر حرارت بالا نسبت به سایر مدل‌ها مقاوم‌تر است.
  • نایلون ۱۱: این نوع نایلون از ماده‌ای مهم و تجدیدپذیر ساخته می‌شود و از این رو کمی با سایر انواع متفاوت است. نایلون ۱۱ که از روغن کرچک ساخته می‌شود، در مواردی همچون ساخت لوله‌های آب کاربرد دارد.
  • نایلون ۱۲: این نمونه کاربردی صنعتی دارد و برای مثال برای پوشش سیم‌ها استفاده می‌شود. نایلون ۱۲ به میزان کمی می‌تواند رطوبت را جذب کند و در برابر مواد شیمیایی بسیار مقاوم است.

پارچه و الیاف نایلونی چه تاثیری بر محیط می گذارند؟

تأثیرات پارچه و الیاف نایلونی بر محیط و اطراف محل تولید را می‌توانیم از دو جبهه مورد بررسی قرار دهیم:

  1. اول آنکه برای خنک کردن پارچه این الیاف به میزان قابل‌توجهی آب نیاز است که بالطبع مصرف و هدر رفت این مایه حیات را افزایش می‌دهد.
  2. دوم آنکه در فرآیند تولید مواد مورد نیاز این الیاف اکسید نیتروژن در هوا آزاد شده و این آزادسازی برای محیط زیست مضر است.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی الیاف نایلون و ویژگی و کاربردهای آن در صنایع مختلف پرداختیم. اگر صاحب یک کسب و کار هستید و برای پیش بردن تولیدات خود نیاز به الیاف نایلون دارید، می‌توانید برای خرید این الیاف به وبسایت فور پیلارز مراجعه کنید.

شما با مراجعه به این مجموعه و انتخاب الیاف مد نظر می‌توانید به صورت اینترنتی خرید خود را تکمیل کرده و سفارش مد نظر را در مقصد مورد نظر تحویل بگیرید. به این ترتیب می‌توانید در هزینه‌های خود نیز صرفه‌جویی کنید.