پارچا اکریلیک چیست؟

پارچه اکریلیک چیست؟ + مزایا و معایب

پارچه‌ها را می‌توان از جنس‌های مختلفی بافت، با الیاف طبیعی یا مصنوعی. بسته به متریال پایه مورد استفاده، پارچه می‌تواند قابلیت‌ها و کاربردهای مختلفی داشته باشد.

پارچه اکریلیک یکی از بهترین انواع بافت‌های الیاف مصنوعی به شمار می‌رود که وزن بسیار سبکی داشته و بافتی شبیه به پشم دارد. ویژگی‌هایی همچون مقاومت بالا، زیبایی ظاهری، تنوع رنگ، لطافت و البته نگهداری از گرما باعث شده تا اکریلیک‌ها کاربردهای متنوعی در تولیدات گوناگون، به‌ویژه در دوخت پرده داشته باشند.

در این مقاله قصد داریم بیشتر در مورد پارچه اکریلیک، مزایا و نحوه صحیح نگهداری از آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

پارچه اکریلیک چیست؟

این پارچه از الیاف مصنوعی نخ اکریلیک بافته شده که خود محصول پلیمرهای حاصل از مواد پتروشیمی است. پلیمر اصلی که برای تولید این نوع پارچه استفاده می‌شود، پلی‌اکریلونیتریل نام دارد که از فرآیند پلیمریزاسیون مونومرهای اکریلونیتریل به دست می‌آید.

اکریلیک در دهه ۱۹۴۰ میلادی به‌عنوان جایگزینی برای پارچه‌های الیاف طبیعی مانند پشم و پنبه معرفی شد، اما اوایل استقبال زیادی از آن صورت نگرفت. هرچند به دلیل ویژگی‌های شایان توجهی همچون مقاومت بالا در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، سبک بودن و بافت نرمی که داشت، توانست طی سال‌های آتی توجه‌ها را به خود جلب کرده و به سرعت در بازار رشد کند.

الیاف نخ اکریلیک به‌ کار رفته در این پارچه، به‌صورت گسترده در ساخت انواع لباس‌ها و پوشاک گرم و زمستانی مانند ژاکت، کلاه، شال، پتو و غیره استفاده می‌شود. هرچند بیشتر مصرف آن در صنعت تولید لوازم خانگی پارچه‌ای مانند پرده و فرش است.

از پارچه اکریلیک به دلیل شباهت زیادی که به پشم دارد، گاهی اوقات با ‌عنوان “پشم مصنوعی” هم نام برده می‌شود.

پارچه اکریلیک چیست

تاریخچه و نحوه تولید پارچه اکریلیک

پارچه اکریلیک برای اولین بار در دهه ۴۰ میلادی توسط شرکت آمریکایی دوپونت (DuPont) ساخته شد و وارد بازار گشت. مردم در ابتدا نسبت به انتخاب این الیاف جدید و مصنوعی تردید داشتند اما رفته‌رفته محبوبیت آن به قدری افزایش پیدا کرد که توانست در دهه ۵۰ میلادی به تولید انبوه برسد.

این پارچه به‌عنوان یک جایگزین ارزان‌تر و سبک‌تر برای پشم و دیگر الیاف طبیعی مانند پنبه تولید شده بود و پس از سال‌ها توسعه و بهبود کیفیت ساخت، امروزه استفاده از آن به‌صورت گسترده در صنایع مختلف رواج پیدا کرده است.
پارچه اکریلیک به دلیل برخورداری از الیافی بلند و نازک، علاوه بر ویژگی‌ها، ظاهری شبیه به پشم نیز دارد؛ هرچند به خاطر استفاده از نخ‌های الیاف مصنوعی، از قابلیت‌های منحصر‌به‌فرد دیگری نیز بهره می‌برد.

در زیر به مراحل تولید پارچه اکریلیک اشاره می‌کنیم:

  1. پلیمریزاسیون: در این مرحله اکریلونیتریل و مواد شیمیایی دیگر با هم ترکیب می‌شوند تا یک زنجیره طولانی از پلیمر تشکیل شود.
  2. ریسندگی محلول: محلول پلیمری که در مرحله قبل ساخته شده، در این گام وارد دستگاه‌های ریسندگی مخصوص شده و به صورت رشته‌هایی در می‌آید که بعد به نخ اکریلیک ریسیده می‌شوند.
  3. پرداخت نهایی: در این مرحله، پارچه را از نخ‌های اکریلیک می‌بافند و سپس راهی مراحل تکمیلی همچون تثبیت بافت و رنگرزی می‌نمایند.

تاریخچه پارچه اکریلیک

مزایای پارچه اکریلیک

پارچه اکریلیک یا پشم مصنوعی دارای مزیت‌های گوناگونی است که باعث می‌شود برای دوخت انواع محصولات پارچه‌ای گرم مفید باشد. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت در برابر رطوبت: پارچه اکریلیک به‌خوبی از نفوذ آب و رطوبت جلوگیری می‌کند و این ویژگی باعث می‌شود تا برای دوخت لباس‌های زمستانی، به‌ویژه کاپشن و سویشرت مناسب باشد.
  • وزن سبک: برخلاف پشم و الیاف طبیعی دیگر، پارچه‌های اکریلیک بسیار سبک هستند و وقتی در قالب لباس روزانه مورد استفاده قرار می‌گیرند، هیچ حس سنگینی روی بدن ایجاد نمی‌کنند.
  • قابلیت حفظ گرما: یکی از ویژگی‌های مهم پارچه اکریلیک، توانایی بالای آن در حفظ گرما است. اصولاً به‌همین دلیل از این پارچه‌ها برای تولید لباس‌های زمستانی، پتو و لوازم خواب استفاده می‌شود و به آن پشم مصنوعی می‌گویند.
  • مقاومت در برابر تابش نور خورشید: پارچه‌های اکریلیک در برابر تابش مستقیم نور خورشید مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند و به‌راحتی رنگ خود را از دست نخواهند داد. این قابلیت به‌ویژه برای استفاده از آن‌ها در دوخت انواع پرده‌ها و وسایل دکوری (مانند مبل و صندلی) اهمیت زیادی دارد.
  • مقاومت در برابر کپک و حشرات: نخ اکریلیک مقاومت بسیار بالایی در برابر کپک‌زدگی و نفوذ حشرات موذی مانند بید دارد که آن را به‌ گزینه‌ای ایده‌آل جهت انبار کردن و البته استفاده طولانی‌مدت تبدیل می‌کند.
  • قیمت به‌صرفه: الیاف اکریلیک به‌صورت کلی هزینه تولید کمتری نسبت به الیاف طبیعی مانند پشم و پنبه دارد و به همین دلیل پارچه‌های بافته شده از آن قیمت و هزینه بسیار پایین‌تری دارند. از همین رو است که امروزه در بیشتر واحدهای صنعت نساجی، از این نوع پارچه استفاده می‌شود.

معایب پارچه اکریلیک

  • مقاومت پایین در برابر حرارت: پارچه اکریلیک عملاً از زیرشاخه‌های نایلونی به شمار می‌رود و به همین دلیل احتمال ذوب شدن آن در برابر حرارت بالا وجود دارد. از همین رو باید از این پارچه‌ها با دقت نگهداری کرده و اتوی داغ روی آن‌ها نکشید.
  • وجود الکتریسیته ساکن: پارچه‌های اکریلیک معمولاً الکتریسیته ساکن زیادی تولید می‌کنند و به همین دلیل پوشیدن لباس‌هایی که با این پارچه دوخته شده، به‌ویژه در هوای سرد و خشک شاید چندان خوشایند نباشد.
  • حساسیت‌های پوستی: برخی افراد ممکن است به پارچه‌های اکریلیک (که بافت مصنوعی دارند) حساسیت نشان دهند و در اثر برخورد، دچار مشکلات پوستی مانند خارش شوند. این مسئله به‌ویژه برای افراد دارای پوست حساس، اهمیت زیادی خواهد داشت. به همین دلیل است که از این پارچه‌ها برای دوختن لباس‌های کودک یا خواب استفاده نمی‌شود.
  • جذب نکردن رطوبت: عدم جذب رطوبت؛ همانقدر که می‌تواند یک ویژگی مثبت باشد، یک قابلیت منفی نیز هست. با این خاصیت، لباس‌هایی که با پارچه اکریلیک دوخته می‌شوند نمی‌توانند تعریق بدن را به خود بگیرند و از این رو گرمای ناخوشایندی تولید می‌کنند. به همین خاطر است که از این پارچه برای دوخت البسه تابستانی نباید استفاده کرد.
  • تأثیرات زیست‌محیطی: پارچه‌های اکریلیک از مواد مصنوعی شیمیایی تولید می‌شوند که سخت‌بازیافت هستند و تجزیه آن‌ها ده‌ها سال طول می‌کشد.

مزایا و معایب پارچه اکریلیک

نحوه شستشو و نگهداری از پارچه اکریلیک

علیرغم برخورداری از مقاومت بالا، پارچه‌های اکریلیک به مراقبت نیاز دارند و باید در شستشوی آن‌ها دقت کرد. برای حفظ سلامت پرده یا لباس اکریلیک خود، بهتر است هنگام شستن نکات زیر را رعایت کنید:

  • به‌خاطر حساسیت پارچه اکریلیک به حرارت، بهتر است آن را فقط با آب سرد یا نهایتاً ولرم بشویید. استفاده از آب داغ می‌تواند موجب تغییر شکل الیاف و کاهش کیفیت پارچه شود.
  • برای شستن پارچه‌های اکریلیک بهتر است از شوینده‌های ملایم استفاده کنید، زیرا ممکن است مواد موجود در شوینده با ترکیبات شیمیایی نخ‌ها واکنش نشان داده و به آن آسیب بزند.
  • برای خشک کردن پارچه اکریلیک شسته‌شده، بهتر است به‌جای استفاده از خشک‌کن‌های حرارتی، آن‌ها را در هوای آزاد و زیر نور مستقیم خورشید پهن کنید.
  • در هنگام اتوکشی پارچه اکریلیک حتماً دستگاه را روی پایین‌ترین حرارت تنظیم نمایید.
  • از انداختن پارچه اکریلیک در ماشین لباسشویی همراه با پارچه‌هایی از جنس دیگر خودداری کنید، زیرا ممکن است پرز آن‌ها را به خود بگیرد.

نحوه شستشو پارچه اکریلیک

سخن آخر

پارچه اکریلیک یکی از بهترین و رایج‌ترین انواع پارچه‌های الیاف مصنوعی است که کاربردهای فراوانی در صنعت نساجی دارد. شرکت فورپیلارز یکی از برترین تولیدکنندگان انواع نخ‌ها و الیاف مصنوعی با جنس‌های مختلف، بالاترین کیفیت و کمترین قیمت است.

در صورت تمایل به آشنایی با محصولات فورپیلارز و آگاهی از قیمت و موجودی انواع الیاف مصنوعی، با ما تماس بگیرید.

امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد

فهرست موضوعات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *