بهطور کلی پارچهها را میتوان به چند گونه مشخص تقسیمبندی کرد: الیاف طبیعی، الیاف مصنوعی و الیاف ترکیبی.
فیامنت در دسته پارچههای الیاف مصنوعی قرار میگیرد که از نخهای پلیاستری یا نایلونی بافته میشود. البته گاهی اوقات در انواع مختلف، ممکن است در ساختار آن از مقداری پنبه طبیعی نیز استفاده شود.
بافت یکدست، استحکام و مقاومت بالا، در کنار ظرافت و لطافت مطلوب، ویژگیهایی هستند که باعث شدهاند پارچه فلامنت یکی از پرکاربردترین محصولات در صنعت نساجی باشد و برای دوخت محصولات پارچهای، اعم از روفرشی، پارچه مبل و البسه مورد استفاده قرار بگیرد.
در ادامه قصد داریم به معرفی بیشتر پارچه فلامنت بپردازیم. با ما همراه باشید.
پارچه فلامنت چیست چه ویژگیهایی دارد؟
این نوع پارچه را از نخهای غیرریسیده یا Filament میبافند. نخ فیلامنت یا BCF به روش ذوبریسی، از الیاف مصنوعی پروپیلن یا نایلون ساخته میشود و مهمترین ویژگی آن برخورداری از حجم بالاست. هرچقدر طول الیاف این نوع نخ بیشتر باشد، از مقاومت و استحکام بیشتری نیز برخوردار خواهد بود.
پارچه فلامنت به دلیل بهرهمندی از این نوع نخ و روشهای تولید خاصی که دارد، از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار است که در زیر به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- لطافت و نرمی: پارچههای فلامنت به واسطه استفاده از الیاف بلند و یکپارچه، سطحی نرم و لطیف دارند که لمس آن، حس خوبی به پوست میدهد.
- استحکام و دوام: بهکار رفتن الیاف پیوسته در پارچه فلامنت موجب افزایش مقاومت آن در برابر پارگی و سایش شده و استحکام مطلوبی به آن بخشیده است.
- سبکی: این پارچهها عموماً وزن پایینی دارند و استفاده از آنها در دوخت لباسهای سبک و راحت رایج است.
- قابلیت تنفسپذیری: پارچههای فیامنت به خاطر منافذی که در بافت خود دارند، معمولاً از قابلیت تنفس خوبی برخوردار هستند و هوا را به خوبی عبور میدهند. این قابلیت باعث شده تا برای تهیه لباسهای تابستانه و خنک گزینه مناسبی باشند.
- چروکناپذیری: پارچههای فلامنت مقاومت خوبی در برابر چروکشدن دارند و پس از شستوشو بهراحتی به حالت اولیه خود بازمیگردند.
نکته: اصولاً به خاطر استفاده از الیاف مصنوعی بر پایه پلاستیک، توصیه میشود که لباسهای دوخته شده با این پارچه را یا اتو نکنید یا با دقت بسیار زیاد این کار را انجام دهید.
برای خرید نخ فیلامنت جهت تولید این پارچه کلیک کنید.
مزایای پارچه فلامنت
رواج و گستردگی مصرف پارچه فلامنت در تولید انواع منسوجات بیدلیل نیست. این محصول مزایای انکارناپذیری دارد که باعث شده به یکی از پارچههای محبوب برای تولید پوشاک و روکشهای مختلف تبدیل شود.
با انتخاب پارچه فیلامنت، از مزایای زیر بهرهمند خواهید شد:
- این پارچه دوام و ماندگاری بسیار مطلوبی داشته و با گذشت زمان و پس از شستوشوهای مکرر، کیفیت خود را از دست نمیدهد.
- یکی از ویژگیهای مهم پارچه فیلامنت که میتوان آن را جزو مزایای آن نیز به شمار آورد، عدم جذب رطوبت است. همین مسئله باعث شده تا برای تولید انواع لباس و منسوجات ورزشی مناسب باشد.
- پارچههای فیلامنت به دلیل استفاده از الیاف مصنوعی تنوع بسیار زیادی در رنگ و طرح دارند و از قابلیت چاپپذیری مطلوبی برخوردار هستند.
- این پارچه در اثر شستوشو رنگ پس نمیدهد، آب نمیرود، زانو نمیاندازد و پوسیده و لول هم نمیشود.
- الیاف فیلامنت صد درصد بازیافتپذیر هستند و از این جهت دوستدار محیطزیست محسوب میشوند.
- پارچههای فیلامنت علیرغم مقاومت بالایی که در برابر سایش و فشار دارند، بسیار انعطافپذیر بوده و به همین دلیل هم برای دوخت انواع لباس نیز مناسب هستند.
- گرچه نه تمام آنها اما بعضی از انواع پارچه فیلامنت ضدحساسیت هستند.
- این پارچهها بعد از شستوشو، در مدت کوتاهی خشک میشوند و آب را در بافت خود نگه نمیدارند.
انواع پارچه فلامنت
در یک دستهبندی کلی، میتوان پارچه فیلامنت را به دو گونه ورزشی و لباسی تقسیمبندی کرد.
فلامنتهای ورزشی دارای الیاف درشتتر بوده و در مقابل، مدلهای لباسی دارای تار و پودهای ریزتر هستند.
البته باید در نظر داشته باشید که پارچه فیلامنت، علاوه بر دوخت لباس، کاربرد فراوانی در تولید سایر محصولات نساجی مانند پارچه بیمارستانی، روفرشی، پارچه مبل و غیره نیز دارد.
در زیر به مهمترین انواع پارچه فیلامنت بر اساس نوع الیاف و ویژگیهای کلیدی هر کدام اشاره میکنیم:
- فلامنت پلیاستر: پرکاربردترین انواع پارچه فیلامنت از الیاف پلیاستر ساخته میشوند. این نوع پارچهها به خاطر وزن سبکی که دارند، از مقاومت بالا و خاصیت ضدچروک خوبی برخوردار بوده و بهصورت گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
- فلامنت نایلونی: نوع دیگری از این پارچه که بیشتر در تهیه لباسهای ورزشی و محصولات مقاوم در برابر کشش به کار میرود، فیلامنت نایلونی است که مقاومت خوبی هم در برابر رطوبت و تغییرات دما دارد.
- فلامنت اسپاندکس: ترکیب نخ فیلامنت با الیاف اسپاندکس باعث میشود تا پارچه قابلیت کشسانی بالایی پیدا کند. این نوع پارچه بیشتر در تولید لباسهای ورزشی و لباسهای چسبان کاربرد فراوانی دارد.
- فلامنت پلیپروپیلن: این نوع از پارچههای فیلامنت، در برابر نفوذ رطوبت مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهد.
- فلامنت ریون (ویسکوز): این نوع از پارچه فیلامنت که به آن ریون یا ویسکوز هم گفته میشود، ظاهری براق و ابریشمگونه دارد و اغلب برای تولید البسه شیک مورد استفاده قرار میگیرد.
- فلامنت آکریلیک: این پارچه فیلامنت بافتی نزدیک به پشم دارد و اغلب در تولید لباسهای گرم یا پتو مورد استفاده قرار میگیرد.
- فلامنت الیاف کربن: این پارچه دارای بافتی بسیار مستحکم و قوی بوده و اغلب در صنایع خودروسازی یا فضایی کاربرد دارد.
- فلامنت فایبرگلاس (شیشهای): این پارچهها دارای مقاومت فوقالعاده بالایی هستند و اغلب در تولید محصولات صنعتی مانند در و پنجره مورد استفاده قرار میگیرند.
- فلامنت الیاف آرمید: این پارچهها در برابر حرارت و ضربه مقاومت فوقالعاده خوبی از خود نشان میدهند و اغلب در صنایع نظامی و برای تولید جلیقههای ضدگلوله مورد استفاده قرار میگیرند.
نکته: دفعه بعد که لباسی از جنس پارچه فیلامنت خریداری میکنید، یادتان باشد که پتانسیل مقاومت آن به قدری بالاست که در صنایع سنگین و نظامی کاربرد دارد.
کاربردهای پارچه فلامنت
پارچههای فلامنت به خاطر تنوع بالا و برخورداری از ویژگیهای مختلف، همچنین در دسترس بودن بیشتر الیاف مصنوعی، معمولاً کاربردهای فراوانی در تولید انواع منسوجات دارند که اصلیترین آنها عبارتند از:
تولید انواع لباس و محصولات ورزشی
مقاومت بالا، ضد آب بودن، تنفسپذیری خوب، وزن سبک و برخورداری از قابلیت کشسانی باعث شده تا پارچه فیلامنت کاربرد زیادی در تولید انواع لباسهای ورزشی داشته باشد. از این پارچهها همچنین برای تولید لوازم ورزشی مانند ساک، زیرانداز، بگهای پارچهای، کاور و روپوش و غیره نیز به طور گسترده استفاده میشود.
انواع البسه روزمره
پارچه فلامنت هم میتواند دارای الیاف حجیم باشد و هم از الیاف نازک و سبک بافته شود. به همین خاطر کاربرد فراوانی در دوخت انواع لباسهای گرم و سرد دارد. با این وجود، سبک و تنفسپذیری این محصول نساجی باعث شده تا برای دوخت انواع البسه راحتی و خانگی مانند لباس خواب بسیار مفید باشد.
محصولات کمپینگ
بیشتر لوازم کمپینگی که از جنس پارچه هستند، با فیلامنت دوخته شدهاند. این پارچه مقاوم و نفوذناپذیر در برابر رطوبت، معمولاً برای دوخت انواع چادر مسافرتی، کولهپشتی، کیف لوازم و غیره کاربرد دارد. علاوه بر این، وزن سبک آن باعث میشود تا از قابلیت حمل و نقل آسانی برخوردار بوده و برای کوهنوردی و سفر در طبیعت مناسب باشد.
دکور و لوازم خانگی
یکی از گستردهترین کاربردهای پارچه فیلامنت، استفاده از آن به عنوان روکش یا کاور فرش و مبل است. بسیاری از زیراندازهای پارچهای که تقریباً همه ما استفاده میکنیم، با نخ فیلامنت دوخته شدهاند. علاوه بر آن، از این پارچه برای دوخت انواع پرده و مبل نیز استفاده میکنند.
لباس و پارچه بیمارستانی
ماندگاری و مقاومت بالا در کنار شستشوپذیری مناسب باعث شده تا پارچه فیلامنت گزینه بسیار خوبی برای دوخت انواع لباس و کاور بیمارستانی باشد. این پارچه همچنین برای تهیه محصولات یکبار مصرف و بهداشتی بیمارستانی نیز بسیار مناسب است.
لوازم بستهبندی
پارچههای فلامنت به خاطر برخورداری از مقاومت بسیار بالا معمولاً گزینه مناسبی برای تولید کیسههای خرید یا کاورهای بستهبندی به شمار میروند.
پارچه فلامنت مناسب چه فصلی است؟
اصولاً میتوان از پارچه فلامنت برای تولید انواع لباس زمستانه و تابستانه استفاده کرد. در بسیاری از موارد، انواع سوییشرت، هودی یا پلوور را با این پارچهها تولید میکنند. همچنین میتوان از آن برای تولید انواع تیشرتهای ورزشی، لباسهای خانگی و البسه خواب نیز استفاده نمود.
این پارچهها به خاطر وزن سبک و تنفسپذیری مطلوب، اغلب برای فصول گرم مناسبتر هستند، هرچند انواع فلامنت پلیاستر و نایلونی میتوانند در ترکیب با لایههای دیگر برای دوخت البسه زمستانی نیز مناسب باشند.
با این وجود، بیشتر البسهای که با پارچه فلامنت تولید میشود، نازک و تابستانی هستند.
سخن آخر
پارچه فلامنت از جمله منسوجاتی است که با الیاف مصنوعی دوخته میشود. این محصول وزن بسیار سبک، مقاومت بسیار بالا در برابر سایش و پوسیدگی، ماندگاری خوب و تنفسپذیری مناسب داشته، همچنین در برابر رطوبت نفوذناپذیر است.
شرکت فور پیلارز انواع نخ و الیاف مناسب برای بافتن پارچه فلامنت را با بالاترین کیفیت و پایینترین قیمت در اختیار شما قرار میدهد. این شرکت سالها سابقه فعالیت در حوزه تولید انواع الیاف نساجی داشته و توانسته در این مدت اعتماد مشتریان را به دست بیاورد. برای آشنایی با لیست محصولات و شرایط خرید، با ما تماس بگیرید.
در این مقاله تلاش کردیم تا به معرفی بیشتر پارچه فلامنت بپردازیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
ییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
4 پاسخ
سلام. من یه پیراهن ملانژ خیلی دوستداشتنی دارم ولی نمیدونم چطور باید بشورمش که رنگش خراب نشه. میشه راهنماییم کنین؟
سلام! ممنون که مقاله رو خوندین. برای شستشوی لباس ملانژ و حفظ رنگ اون، به نکات زیر توجه کنید:
شستشو با آب سرد: لباس رو با آب سرد و شوینده ملایم بشورید. استفاده از آب داغ ممکنه باعث تغییر رنگ یا آبرفت پارچه بشه.
پرهیز از سفیدکننده: از سفیدکنندهها یا مواد شوینده قوی برای شستشوی لباس ملانژ استفاده نکنین.
خشک کردن در سایه: لباس رو در سایه و ترجیحاً روی سطح صاف پهن کنید تا خشک بشه. نور مستقیم خورشید میتونه باعث تغییر رنگ لباس بشه.
اتو کردن با دمای پایین: در صورت نیاز، لباس رو با دمای پایین و از پشت اتو کنید
من یه تیکه پارچه ملانژ خریدم که میخوام باهاش یه مانتو بدوزم. بنظرتون برای مانتو مناسبه؟ چروک میشه؟
سلام! بله، پارچه ملانژ میتونه برای دوخت مانتو مناسب باشه. این پارچه ظاهر زیبا و مدرنی داره و در رنگها و طرحهای متنوعی تولید میشه.
در مورد چروک شدن، باید بگم که پارچه ملانژ معمولاً چروکپذیری کمی داره، مخصوصاً اگه درصد الیاف مصنوعی مثل پلیاستر در اون بیشتر باشه.
البته برای اطمینان بیشتر، میتونید موقع خرید پارچه، از فروشنده در مورد میزان چروکپذیری اون سوال کنید.